Viete, koľko vody potrebujete?

17.08.2004 Celý región

Aj keď sme toto leto nezaznamenali dlhodobé horúčavy minulých rokov, s príchodom augusta sú tu a s nimi aj zvýšený pocit smädu. Ako, čo a kedy piť, aby sme d...
Aj keď sme toto leto nezaznamenali dlhodobé horúčavy minulých rokov, s príchodom augusta sú tu a s nimi aj zvýšený pocit smädu. Ako, čo a kedy piť, aby sme dodali nášmu organizmu potrebné tekutiny?

Piť by sme mali počas celého dňa aj v prípade, keď smäd nepociťujeme. Pocit smädu vzniká v prípade, že v organizme chýbajú tri percentá vody. V tej chvíli sa začína síce neviditeľný, ale vážny útok na naše zdravie. Dospelý jedinec by mal vypiť 2 až 3 l tekutín. Telo ich totiž veľmi rýchlo stráca. Močom 1500 ml, pľúcami 400 ml, kožou asi 700 ml (bez potenia) a stolicou 100 ml vody. Spolu teda necelé tri litre. Aby sme v tele udržali rovnováhu vody a minerálov, musíme tekutiny do tela aj dostávať. V organizme sa vytvorí asi pol litra tzv. oxidačnej vody, 800 ml príjmame v potrave a zvyšok vo forme nápojov. V lete uprednostnite nechladené nápoje. Najlepšie urobíte, ak siahnete po pohári vody alebo minerálky akou je Budiš. Tá ponúka nielen potrebné minerály, ktoré telo stráca, ale ak širokú paletu príchutí: citrón, pomaranč, ananás, grep, dokonca colu a tonik. Nie sú príliš sladké a obsahujú len prírodné prísady.

Ak telu vodu nedodáme, bojujeme s vonkajšími prejavmi jej nedostatku: nervozitou, podráždenosťou, bolesťami hlavy. Vnútorné následky dehydratácie sú nenápadnejšie, ale o to závažnejšie. Zasahujú obličky a krvný tlak, ktorý zaťažuje srdce. V prípade, že človek stratí viac ako 11% vody, umiera.
Preto rozhodne pitný režim nepodceňujte! Denný príjem tekutín je približne 2 litre, pri športovaní alebo inej namáhavej činnosti 2 litre a viac. Či pijete priveľa alebo primálo zistíte zo svojho moču. V prvom prípade množstvo moču stúpa, klesá jeho hustota a je nápadne svetlý. V druhom prípade chodíte na toaletu menej často a farba moču je žltohnedá.
Záverečné tipy: Nápoje na každý deň treba rozdeliť. Podstatnú časť treba vypiť ráno a na obed, keď sa sústreďujeme na prácu.

Osobitne sledujte pitný režim starších ľudí, ktorí strácajú schopnosť pociťovať smäd. V dôsledku nedostatku tekutín môže dôjsť k zahusteniu krvi a ľahšie vznikajú krvné zrazeniny ohrozujúce mozog a srdce.

Zuzana Joneková
 

Vyberte región

mark